donderdag 4 maart 2010

Zenuwstelsel en zintuigen van een HSP'er

Het is een sprookje dat HSP'ers meer of betere zintuigen zouden hebben. Wel is het een feit dat een HSP'er de prikkels anders verwerkt, meer intens.

HSP'ers lijken meer te reageren op de externe prikkels die binnenkomen. Bijvoorbeeld.. een minder gevoelig persoon ziet één belangrijk gegeven op een foto -zijn focuspunt-, de HSP-er ziet alle details op de foto en "beperkt" zich niet tot alleen het focuspunt. Je kunt je voorstellen dat een HSP'er erg veel energie en tijd nodig heeft om alle prikkels te verwerken. Gelukkig is dit gegeven voor een HSP'er iets waar hij vertrouwd mee is, en hij vindt zijn systeem van verwerken ook niet echt lastig. Wat wel lastig kan zijn, is de snelheid van de maatschappij en zijn de oordelen van anderen. Het schijnt dat juist anderen vaak degene zijn die last van hebben van de verwerkingstijd waardoor de HSP'er het gevoel krijgt anders, apart, vreemd of soms zelfs gek te zijn.


Onderstaande foto's geven je een impressie van de waarnemingsverschillen tussen die van een HSP'er en een niet-HSP'er wanneer zij de waterzuilen in deze tuin bekijken. De groene planten in de tuin linksachter zijn voor de HSP'er net zo aanwezig als de waterzuilen. Door het veelal goede geheugen van de HSP'er, zal hij je later kunnen vertellen dat in de tuin achteraan een bak staat met groene planten, terwijl dit bij de niet-HSP'er totaal onbekend is. Wanneer de groene planten vervangen zouden worden door rode bloemen, is het de HSP'er die de tuinman direct complimenteert met deze mooie bloemen.

 

 


Waar net zo (onplezierig) heftig op gereageerd kan worden zijn de Interne prikkels, prikkels zoals honger ervaren, reacties op aanrakingen en energieën. Sommige HSP-ers zijn erg (over)gevoelig voor één bepaalde prikkelsoort, terwijl anderen voor ongeveer alles een "allergie" hebben opgebouwd.

Men kan kort door de bocht zeggen dat er in de hersenen twee soorten systemen werkzaam zijn. Eén systeem zorgt dat mens actief op zoek kan gaan naar uitdagingen en antwoorden, waardoor de nieuwsgierigheid bevredigd wordt. Het andere systeem zorgt dat we behoudend zijn. Dit geldt voor alle mensen in het algemeen. Voor een HSP'er zijn beide systemen gevoeliger afgesteld.


Voor een HSP-er geldt dat wanneer hij in de zelfde situatie, op hetzelfde moment met een niet-HSP-er is, er voor hem meer zal gebeuren en sneller overprikkeld zal raken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten