maandag 29 maart 2010

Ontspannen tijdens de bijna-vakantie-hecktiek

http://www.sanctum.nl/Sanctum_Blog/Sanctum_Blog/Artikelen/2009/6/27_Vakantiestress_files/shapeimage_2.png

Het is bijna paasvakantie en niettegenstaande ik er enorm naar uitkijk om even weg te zijn van alle sleur ervaar ik vakantieperioden vaak ook als een stresserende tijd.  En blijkbaar ben ik niet de enige!

Ik deel graag een artikel van Linda Spaanbroek, motivatie-expert bij Alle Dagen Pauze.
Hik je ook dit jaar aan tegen de laatste fase voor je vakantie omdat die altijd met meer stress gepaard gaat dan je lief is? De afronding van projecten, je werk overdraagbaar maken voor collega’s, voor vervanging zorgen, nog even snel die vergadering om teveel vertraging door afwezigheid te voorkomen……..De laatste periode voor de vakantie is vaak zo hectisch dat je met een halve burn-out in de auto of het vliegtuig stapt. Als je in het onderwijs werkt is de bijna-vakantie-hektiek misschien nog wel heviger dan voor mensen die op kantoor werken: proefwerkweek, rapportvergaderingen, eindejaarsfeesten en ‘tussendoor’ gewoon lesgeven…………..het volgt elkaar allemaal in een razend tempo op.

En dan is het lastig om een gevoel van stress onder controle te houden. Troost je, daarin sta je niet alleen! Ik ben eerlijk gezegd maar weinig mensen tegen gekomen die aan het begin van hun vakantie niet hoefden af te kicken van alle drukte.

Wanneer je stress hebt of een hoge werkdruk ervaart, lijkt het steeds moeilijker te worden om uit te rusten en te ontspannen. Sommige mensen krijgen zelfs slaap problemen ondanks het feit dat ze hartstikke moe zijn van alles wat op hun bordje ligt. Het is belangrijk om te zorgen dat je niet in zo’n negatieve spiraal terechtkomt. Zorg dus voor bewuste ontspanning. Een mini-meditatie kan je hierbij helpen.

Een mini-meditatie is uitermate geschikt om ook op razend drukke werkdagen even bij te tanken. Omdat je aan twee à drie minuten genoeg hebt, kun je een mini-meditatie zelfs doen tussen twee lesuren of vergaderingen in of op weg naar huis in de bus of de trein.

Dit zijn de acht stappen om de mini-meditatie uit te voeren:

Stap 1: zoek een plekje waar je ongestoord je ogen kunt sluiten.
Je wilt niet uit je mini-meditatie gehaald worden door een binnenstormende collega of de telefoon. Zoek daarom een plekje dat rustig is. Je kantoor of klaslokaal als de deur op slot kan en de telefoon even uit, de kelder of, mijn persoonlijke favoriet, gewoon op het toilet: klep naar beneden, deur op slot en niemand die jou de komende 2 minuten durft te storen!

Stap 2: ga ontspannen zitten.
Om te kunnen mediteren is het belangrijk dat je een ontspannen houding aanneemt. Het is nergens voor nodig om in Lotus houding te zitten, zolang je je lijf maar kunt ontspannen. Je kunt de mini-meditatie ook liggend doen. Maar voor deze beschrijving ga ik ervan uit dat je probeert op school een momentje voor de mini meditatie te vinden. In dat geval zul je ergens zitten. Zet je voeten rustig naast elkaar op de grond. Houd je rug ontspannen; enigszins rechtop maar niet pijnlijk kaarsrecht.

Stap 3: sluit je ogen

Stap 4: concentreer je op je ademhaling
Begin met het tellen van de je ademhalingen. Adem heel bewust in en uit via in je buik. Zorg dat je middenrif echt meedoet tijdens het ademhalen.

Stap 5: laat je gedachten voor wat ze zijn.
Het is een misverstand dat je tijdens een meditatie geen gedachten zou mogen hebben. Als je jezelf verbiedt te denken dan komen er juist alleen maar gedachten in je op. De kunst is om ze te laten komen en gaan. Laat de gedachten maar voorbij trekken alsof het wolken zijn. Oordeel niet over de gedachten die in je opkomen. Zodra je wat vaker geoefend hebt met mediteren wordt de stroom gedachten vaak vanzelf minder. Maak je niet druk over het feit of je het goed doet of niet. Er is geen goed of fout. Blijf je concentreren op je ademhaling.

Stap 6: word je bewust van je lijf.
Voel en ervaar hoe je lijf reageert op jouw ontspannen ademhaling. Probeer de ontspanning van je ademhaling mee te sturen naar alle spieren in je lijf. Voel hoe al je ledematen zwaarder worden.

Stap 7: kom rustig uit je mini-meditatie.
Adem nog een keer diep in en uit en open je ogen. Blijf nog een paar seconden zitten om na te genieten van de rust en het effect op je lijf.

Stap 8: stap met nieuwe energie terug in de drukte van je werk.
Als je een beetje geoefend raakt in het mini-mediteren dan lukt het zelfs tijdens een vergadering zonder dat iemand het aan je merkt! Uiteraard ga je dan niet met je ogen dicht zitten, (want dan denkt iedereen dat je in slaap gevallen bent), maar je kunt tijdens een vergadering wel 2 minuten naar je schrijfblok staren terwijl je in gedachten de oefening hierboven doet.
Heb je moeite met de mini-meditatie? Oefen dan thuis eerst een aantal keren met een langere meditatie. Dat geeft je lichaam en geest de gelegenheid te wennen aan het ontspannen ‘op commando’. Hierdoor wordt het steeds makkelijker om snel in de staat van ontspanning te komen die je het meeste profijt biedt van de mini-meditatie.

Veel ontspanning gewenst tijdens de bijna-vakantie-hecktiek!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten