HSS - High Sensation Seeker

http://www.pe.com/imagesdaily/2008/04-17/hss041708_400.jpg

Elaine Aron maakt in haar boeken onderscheid tussen twee type persoonlijkheden, namelijk; sensation seekers (spanningzoekende types) en rustzoekers. 

De zogenaamde sensatiezoeker is iemand die altijd op zoek is naar een nieuwe, intense ervaring. De combinatie van hooggevoelig zijn én sensatiezoeker kan er voor zorgen dat je snel overprikkeld raakt, maar ook snel verveeld.

Je bent op zoek naar nieuwe uitdagingen, nieuwe mensen, maar je voelt je daardoor ook vaak gespannen en opgejaagd. Eigenlijk zou je je meer moeten terugtrekken en op tijd je rust moeten nemen. Je kan zeggen dat je met 1 voet op het gaspedaal staat en met 1 voet op de rem. Je wil harder, sneller, meer, tegelijkertijd geeft je lichaam signalen dat het nu even genoeg is.

De rustzoeker is iemand die rustiger is van aard. Je voelt je uitstekend op je gemak bij je kalme leven en neemt meestal geen impulsieve besluiten. Je leven is regelmatig, je doet de dingen in één keer goed, al ligt het gevaar op de loer dat je je te veel terugtrekt in jezelf. Je sluit jezelf soms teveel af van de buitenwereld.

In het boek “Leven met hooggevoeligheid” van Susan Marletta-Hart staat het volgende schema:
 
Sensatiezoeker
Rustzoeker
Hooggevoelig
Snel verveeld, snel overprikkeld. Eén voet op de rem, één voet op het gaspedaal
Rustig en beschouwelijk van aard, houdt niet van risico’s en drukte
Niet hooggevoelig
Nieuwsgierig en gedreven, snel verveeld, maar stoort zich niet gauw aan details
Niet bijzonder nieuwsgierig, niet impulsief, leeft het leven zoals het komt
 
Als je hooggevoelig bent en je herkent je in zowel de sensatie als de rustzoeker, heb je waarschijnlijk een goede balans gevonden tussen activiteit en rust.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Borderline: “een vastgelopen HSP-er ?”

Vaccinatie - het einde van een mythe

'Als je druk wordt van broccoli, dan eet je dat toch niet?'