dinsdag 28 juni 2011

Hooggevoeligheid bij mensen en dieren


We zijn onze band verloren met het wilde, intuïtieve en vrije. Net zoals we de band met de natuur zijn verloren.Door meer kennis, zelfinzicht en contact met de natuur kunnen we weer groeien en bloeien en herstel de band met onze inspiratie, inzicht, creativiteit en doorzettingsvermogen.
De maatschappij kan je als mens helemaal de vernieling in helpen, zeker wanneer die niet omgaat met hoge gevoeligheid. En dat is meestal het geval, want de maatschappij is gericht op krachtig mannelijke energie, waarbij in het keurslijf lopen en de dingen doen die iedereen doet op de manier zoals iedereen ze doet, het belangrijkste lijkt te zijn. Net als presteren, nooit tevreden zijn, alsmaar meer willen en krampachtig vasthouden aan de illusie van zekerheid.


Je komt überhaupt niet toe aan jezelf en aan het ontwikkelen van je eigen, vrije leven. Je hebt geen tijd voor diepgaande bewustwording en nog minder om goed te zorgen voor jezelf.


Mensen die korter bij de natuur staan en ook een eigen natuur en zeker de mensen die hoe gevoelig zijn, weten al jaren dat ze veel gevoeliger zijn en bewuster dan anderen. Ze krijgen vaak de opmerking “je bent te gevoelig”.


Belangrijk is om jezelf een aantal vragen te stellen:

hoe sta ik in verbinding met de samenleving?


Hoe ga ik mij aan deze maatschappij presenteren?


Wil ik dat wel?


Slechts 15-20% van de bevolking is hoogsensitief. Dit wil zeggen dat je een gevoelig zenuwstelsel hebt waardoor je al vanaf de geboorte blootstaat aan een voor jou overweldigende hoeveelheid prikkels van buiten. Bovendien heb je enorm gebrek aan identiteit want je ontdekt al heel snel dat je in staat bent om anderen er goed aan te voeren. Zo goed dat je niet meer in staat bent te voelen wat voor jou belangrijk is.
Hooggevoeligheid en bewustzijn is een groot talent. Een talent dat pas naar buiten kan komen wanneer je ophoudt met jezelf aan te passen. Het vraagt veel lef om dat talent in jezelf te ontaarden mijn. Want gevoeligheid, bewustzijn enzovoort is jarenlang bestempeld als dit lastig en iets negatiefs.


Vaak zit je in je hoofd en sluit je jezelf op. Je bent te sterk voor de kwetsbaarheid, de uitdaging is te groot, bestaat niet in je kracht, enzovoort.
Je behoefte aan spiegels die laten zien wat voor jou belangrijk en essentieel is. Je kijkt er onder meer en bent op zoek naar spiegels en mensen. Maar heel veel mensen zijn de weg kwijt en weten het zelf ook niet meer. Dat maakt het erg moeilijk om te weten te komen wie je bent en wat je nodig hebt. De enige spiegel die oprecht is, is de spiegel van de natuur.
Wanneer in de natuur bent voor je een met datgene wat belangrijk is. Het is de enige veilige omgeving om in buiten te treden. Het is de omgeving waar je alle tijd en rust hebt en krijgt om te ervaren wie je bent. Het zijn in de natuur kan ontzettend veel onrust veroorzaken, want je bent al die jaren bezig geweest met druk te zijn en dingen die “moeten”.


Mijn tijd komt er een soort rust over je heen. Dan kom je in een creatieve leegte. Het is een leegte van niet weten en hier kunnen heel bijzondere dingen gebeuren. Vaak ontmoet je hier dieren met een bijzondere betekenis.


Het belangrijkste is om te accepteren dat in gigantische intuïtie hebt. Je bent in een staat om een wereld te creëren waar veel mensen naar toe op zoek zijn. Veel mensen zijn die plannen hard op zoek naar een wereld van gevoeligheid. Een wereld waarin eigen kwetsbaarheid mag zijn, waar ze contact kunnen maken met hun eigen ik.


En je accepteert die eigen gevoeligheid meestal niet. Zodra je deze gevoeligheid en bewustzijn kan accepteren en om arme zal in staat zijn om de grootste problemen van overspanning burn-out en depressies achter je te laten.


Mensen en dieren zijn bijzondere wezens.


Het vermogen om te overleven is groot. De motivatie om te overleven ook. Als bewuste mens of dier heb je veel tijd voor jezelf nodig. Zeker je thuis is een haven van rust en stilte, die je nodig hebt om je kunt om je te kunnen ontspannen. De woningen zijn plek voor jezelf waar je prettig moet voeren.Als gevoelige of bewuste mens ben je fijngevoelig, sfeer gevoelig, creatief, zorgzaam, een liefdevol, heb je een gevoel voor schoonheid en liefde voor de natuur. Maar je kan ook vaak gestresst geïrriteerd, krachtige neus, negatief en ontworteld zijn.


Het is belangrijk goed in contact te staan met je lijf en met de signalen die je lichaam je geeft. Een van de dingen waardoor wij mensen niet luister naar ons lichaam is wilskracht.


Maar het is niet de wilskracht en de gedachte die ons de juiste voeding geven maar wel ons gevoel.Je zal moeten accepteren dat je nooit zal zijn zoals de meeste mensen. Probeer je dat wel te zijn dan stop je daar enorm veel energie in. Onze drukke maatschappij is zo overweldigend dat het lijkt alsof dat de manier is waarop mensen moeten leven vol drukte. Om hieraan te ontsnappen en je eigen weg te durven gaan, vraagt het veel moed. Je bent vaak niet begrepen en je zal het vaak in je eentje moeten uitzoeken. Maar besef dat je eigenlijk diep in je hart niet wilt zijn zoals de meeste andere mensen. En dat goedkeuring willen hebben niet hetzelfde is als erbij willen horen. Dit heeft alles te maken met de eigen lage eigenwaarde. Anderen zullen nu moeten we respecteren zoals je bent, ook je gevoeligheden en bewustheid, want die hoorde er gewoon bij.Kijk eens na in je leven welke mensen en dingen je meer in de regie kost dan dat het in de regie oplevert voor jou. Deze doorlichting kan zeer pijnlijk zijn. De mensen die je om je heen verzameld zijn een directe afspiegeling van de liefde of het gebrek daaraan die je voelt voor jezelf. Het is belangrijk dat je je bewust bent van de invloed van andere op jouw harmonie.
Het contact met de natuur is meer dan een prettig tijdverdrijf.


Hoe langer je er bent, hoe groter de kans dat er bijzondere dingen gebeuren. Het is wel noodzakelijk dat je je losmaakt uitgedaagd dagelijkse ritme. Als je van jezelf weet dat je veel in je hoofd zit, kan in de natuur en laten in de regie zaken van je hoofd naar je lijf. En openstaan voor het onverwachte. Dit betekent dat de hersencellen loskomen van het gebruikte denkpatroon, reflexen en patronen en dat er ineens ruimte is voor nieuwe dingen. Hier ontdek je terug een oneindige bron van inspiratie en creativiteit.

Inge Pauwels


Holistisch dierengedragstherapeute en spirituele coach


Geen opmerkingen:

Een reactie posten