donderdag 6 mei 2010

Hooggevoelige kinderen en zintuiglijke waarnemingen


http://www.medicalfacts.nl/wp-content/uploads/2009/06/jeuk.jpg
Als een hooggevoelig kind lekker in zijn/haar vel zit is het een kind dat harmonie en vrede uitstraalt. Het voelt maar al te goed aan hoe anderen zich voelen en het kan op een liefdevolle manier aan anderen dat extra's geven waar op dat moment behoefte aan is.

Een hooggevoelig kind is gevoeliger dan de meeste kinderen. De zintuiglijke waarneming is gevoeliger. Het kind neemt meer waar, voelt meer intens en kan veelal minder aan.


Wat is een zintuiglijke waarneming?

Elk moment van de dag doen we indrukken op Dit gebeurt via de zintuigen. Het horen, het zien, de reuk, de smaak en de tastzin behoren hiertoe. Veel van deze zintuigen zijn bij een hooggevoelig kind gevoeliger. Dat houdt in dat:
 • het geluid dieper doordringt bij het kind. De muziek of de tv staan al snel te hard aan. Hoge of lage geluiden kunnen snel te veel zijn. Een kind kan door geluid dan heel makkelijk wakker worden.
  Een hooggevoelig kind kan in de klas bijv. moeilijk het gefluister langs zich heen laten gaan omdat het al snel hoort wat er gezegd wordt. Het kind wordt daardoor snel afgeleid en kan de aandacht niet meer bij de les houden. Dan is er sprake van een concentratiestoornis.
  Als uw kind gevoelig is voor geluid is het belangrijk dat er geen onnodig lawaai in huis is. Laat de tv of radio niet onnodig aanstaan.
 • een hooggevoelig kind vaak meer details waarneemt. Dit waarnemen kost tijd. Het kind doet er dus langer over om iets tot zich te laten doordringen.
  Een hooggevoelig kind ziet ook veel meer om zich heen. Een onrustige klas waar kinderen mogen rondlopen tijdens het werk kan dan als storend worden ervaren. Ook het "gezellig" werken in groepjes kan dan zeer afleidend zijn.Daarnaast kan fel zonlicht een probleem zijn. Als de zon lekker in de klas schijnt kan het kind helemaal van slag raken. TL buizen kunnen storend zijn. Als uw kind aangeeft last te hebben van (fel) licht kan het raadzaam zijn uw kind een goede zonnebril te geven. Voor jongens is een pet met klep vaak een uitkomst.
  Kleuren hebben grote invloed op een hooggevoelig kind. Het kan dat er kleuren zijn die het kind verafschuwt. Dan wil het kind een truitje van een bepaalde kleur absoluut niet aan hebben. Kleuren die het kind erg aanspreken kunnen een gunstige invloed op het kind hebben.
 • het kind zeer gevoelig is voor geuren. Als ze thuis komen reageren ze op de kooklucht. Of als vader van joggen terug komt reageert het kind op de zweetlucht. De reuk is een zeer fundamenteel zintuig. Dieren kijken met hun neus. Als uw baby begint te huilen als u weggaat kunt u eens proberen een hemd dat u gedragen heeft bij uw kind in het bedje te leggen. Het kan zijn dat uw vertrouwde geur uw kindje rustig maakt.
  Een aangename geur in huis of een geurdoekje kan voor een kind met een sterke geur waarneming prettig zijn.
 • de smaak bijzonder goed is ontwikkeld. Er wordt dan sterk gereageerd op de smaak van het eten. Kieskeurigheid over de ene chips die wel goed is en de andere niet. Zelfs het ene soort water is wel goed en het andere soort niet.
 • de huid zeer gevoelig is. Een trui prikt al gauw. Een broek zit al snel te strak. Een zilveren armband kan al irritatie geven. Zelfs aanraken kan als onprettig worden ervaren.
Als de zintuiglijke waarnemingen zo veel sterker doordringen is het niet verwonderlijk dat een hooggevoelig kind meer rust nodig heeft om ervaringen te verwerken. 

Artikel met dank aan Carli Zantvoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten