dinsdag 6 april 2010

Hoe vertel ik mijn leidinggevende dat ik hooggevoelig ben?

http://www.zenya.nl/images/hsp_small.jpg

Vermijd het woord ‘hooggevoelig’
Je leidinggevende weet waarschijnlijk niet wat het betekent en voor je het weet zit je in een hokje waar je niet in wil zitten. Voor jou is het begrip waarschijnlijk ladingdekkend; voor hem of haar niet.
Gebruik het woord “sensitief” of “sensitiviteit”. Ook woorden als “gevoelig” en “gevoelsmens” zijn termen die men wel weet te plaatsen. Maak het niet te zwaar en benadruk je hooggevoeligheid als kwaliteit. En als bij elke kwaliteit ondervind je in je werk daar zowel de voor-� als de nadelen van.

Gebruik de taal van je leidinggevende
Je weet waarschijnlijk wat jouw leidinggevende belangrijk vindt en welke woorden hij/zij gebruikt. Sluit aan bij zijn/haar belevingswereld, zodat je aansluiting vindt. Ik noem het weleens “afstemmen op dezelfde radiozender”. Als jij een Radio 2 mens bent en je leidinggevende 538, is het zaak die aan te zetten.

Is je leidinggevende ook (hoog)gevoelig?
Aangezien zo’n 20% van de bevolking hooggevoeligheid als eigenschap bezit, bestaat er een grote kans dat jouw leidinggevende die ook heeft. Wellicht heeft hij/zij de eigenschap nog niet ontdekt of erkent. Misschien houdt hij/zij niet van het etiket of schermt zich liever af achter een hard pantser. Het kan natuurlijk gewoon zo zijn dat je leidinggevende je gevoeligheid waardeert en het inzetten van deze eigenschap in je werk als pluspunt ziet!

Je werkplek aanpassen – indien nodig
Bespreek met je leidinggevende ook je wensen ten aanzien van je werkplek. Denk aan alle zaken die jou helpen om de dag zo goed en rustig mogelijk door te komen. Met rustig bedoel ik; met een minimum aan prikkels van buitenaf die je kunnen storen – zeker als je werk doet dat veel aandacht en energie van je vraagt.

Het is een open deur, maar zo lang jij niet aangeeft wat je wel en niet nodig hebt, zal niemand dat voor je regelen. Tenzij je een heel sensitieve leidinggevende hebt natuurlijk! :-) 


Artikel met dank aan Saia Coaching

Geen opmerkingen:

Een reactie posten