maandag 26 april 2010

Werkplek stemt werknemers niet vrolijk

http://www.intragroen.nl/images/gezondewerkplek.jpg

Nederlandse werkgevers verzuimen meer uit hun werknemers te halen.

• Functionaliteit werkplek voldoet, maar…
• Werkplek biedt geen creatieve inspiratie
• Inrichting werkplek laat vaak te wensen over 
 
De meeste werknemers (gemiddeld 66%) worden niet vrolijk van hun werkplek. Ook biedt de werkomgeving weinig creatieve inspiratie (71%). Behoorlijk wat werknemers voelen zich op de werkplek niet zichzelf (42%) en ze voelen zich er ook niet altijd thuis (39%). Dit blijkt uit het Nationale Werkplekonderzoek. Het is de tweede keer dat dit onderzoek wordt gehouden. Hoewel ruim driekwart (77%) van de werknemers zegt het werk goed te kunnen uitvoeren – de functionaliteit van de werkplek voldoet – zouden werkgevers meer uit hun personeel kunnen halen als ze meer rekening houden met de inrichting en de beleving van de werkplek. 
 
Functionele aspecten (‘er goed kunnen werken’) zijn dus essentieel voor een werkomgeving, maar werknemers willen er ook lekker in hun vel zitten. Niet iedere werkplek voldoet hieraan. Volgens Alex Stolze, directeur Primair Projekt, zien organisaties nog onvoldoende in dat een goede werkplek een positieve invloed kan hebben op het functioneren van werknemers. 
 
Werknemers geven in het onderzoek aan meer behoefte te hebben aan een andere indeling (45%), meer ruimte (48%) en meer groen (39%) op de werkplek. Stolze: “Het is aan de werkgevers om hier op in te spelen. Vaak zegt de inrichting van een werkplek veel over de zorg van een werkgever voor een werknemer. Natuurlijk moet de werkplek op de eerste plaats functioneel zijn, maar de werkplekbeleving van de werknemer heeft ook invloed op zijn prestaties. We merken in de praktijk dat de juiste inrichting en de juiste meubels een bijdrage kunnen leveren aan het werkplezier en de creatieve inspiratie van werknemers. Hierin kunnen werkgevers zichzelf een meer sturende, maar ook meer faciliterende rol aanmeten.” 
 
Artikel met dank aan http://www.primairprojekt.nl


Hooggevoelige mensen zullen ervaren dat een prettige werkplek zeker ook voor hen belangrijk is. Als je een fijne werkomgeving hebt, zit je als vanzelf lekkerder in je vel. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Het belangrijkste is dat je eerst gaat bedenken hoe je ideale werkplek eruit ziet. Alleen jij weet immers welke zaken er veranderd moeten worden om je lekkerder te voelen!
Denk daarbij aan alle zaken die jou helpen om de dag zo goed en rustig mogelijk door te komen. Met rustig bedoel ik; met een minimum aan prikkels van buitenaf die je kunnen storen – zeker als je werk doet dat veel aandacht en energie van je vraagt.

Prikkels van buitenaf – wat zijn dat eigenlijk? Dit kan van alles zijn; je collega die voortdurend klaagt, knipperende TL-lampen boven je hoofd, je manager die te hard praat, het onopgeruimde bureau van je kamergenoot en ga zo maar door.

 Ga aan de slag met deze 5 tips:
  • Zet een (bloeiende) plant op je bureau.
  • Zet een foto neer van de plek waar je altijd rustig van wordt of waar je heel mooie herinneringen aan hebt.
  • Regel dat er een raam open kan.
  • Of regel een apparaat dat de vochtigheidsgraad in de kamer gelijk houdt.
  • Bespreek je wensen met je (naaste) collega’s. Er bestaat een grote kans dat je collega(’s) dezelfde behoefte hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten