maandag 10 oktober 2011

Onderzoek effect Ritalin op brein

In Nederland slikken ruim 40.000 kinderen met ADHD, een angststoornis of depressie Ritalin of Prozac, terwijl niet bekend is hoe deze geneesmiddelen inwerken op jonge hersenen. Daarom is onderzoek gestart dat de effecten op het jonge brein moet aantonen.

Het is bekend dat Ritalin en Prozac boodschapperstoffen (neurotransmitters) in de hersenen beïnvloeden. Omdat Ritalin dopamine (o.a. betrokken bij concentratie) neutraliseert, blijft die langer actief. Hierdoor kunnen kinderen met ADHD zich beter concentreren.

Minder verslavingsgevoelig
Het kan zijn dat Ritalin nog andere effecten heeft op met name jonge hersenen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat kinderen die zijn behandeld met Ritalin later minder vaak in aanraking komen met politie en justitie. Ook blijken ze minder gevoelig voor verslaving. Wel zouden ze misschien vatbaarder kunnen worden voor angststoornissen en depressies.

Twee studies
Twee nieuwe studies proberen de (lange-termijn)effecten van Ritalin en Prozac op de jonge hersenen in kaart te brengen. De studies zijn onderdeel van een groot onderzoeksproject gericht op de effecten van psychotrofe stoffen (drugs en geneesmiddelen) die invloed hebben op de hersenen. Uiteindelijke doelstelling is te komen tot een betere diagnostiek en behandeling. Er doen drie instellingen mee: het AMC, De Bascule (academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie) en Triversum in Alkmaar.

Bron: GGZNieuws, www.balansdigitaal.nl

1 opmerking:

  1. In Nederland heet het: Ritalin, in België heet het Rilatine

    BeantwoordenVerwijderen