'Als je druk wordt van broccoli, dan eet je dat toch niet?'
Drie
van de vijf kinderen met ADHD is geholpen met een strikt en op hun
persoon toegesneden dieet. Hun aandachtsproblemen en hyperactiviteit
nemen dan sterk af of verdwijnen zelfs. Lidy Pelsser promoveert maandag 10 oktober op
een studie naar het verband tussen ADHD en voeding. ‘Wetenschappers die
nu nog zeggen, na acht studies, dat het onvoldoende bewezen is, houden
de vooruitgang tegen.'
Begin dit jaar kwam het ADHD-dieet uitgebreid in het nieuws naar aanleiding van een publicatie van Pelsser en collega's in The Lancet. Dat leverde veel reacties op van ouders die liever gisteren dan vandaag wilden starten met het dieet. Ook artsen reageerden erg positief, zegt Pelsser. ‘Zij zien de nadelen van de huidige behandeling, het voorschrijven van Ritalin en gedragstherapie.'
Durf te veranderen‘Vanuit de wetenschap zijn de reacties veel negatiever. Sommige wetenschappers zeggen dat er op basis van de Lancetstudie onvoldoende bewijs is. Dat zou kloppen wanneer de Lancetstudie de enige studie zou zijn, maar er zijn in totaal acht gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken gedaan. Acceptatie en implementatie zijn nu belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de revisie van de DSM die in 2013 verschijnt [het handboek voor psychiatrische diagnostiek, IR]. Het zou een ongelooflijke misser zijn als daarin voeding niet wordt opgenomen als belangrijkste oorzaak van ADHD.'
Lange termijnPelsser zoekt momenteel naar fondsen om een langetermijnstudie op te zetten in Nijmegen. Ook hoopt ze artsen te gaan opleiden die het diagnostisch onderzoek naar voeding en ADHD kunnen uitvoeren. Tijdens dit onderzoek volgen kinderen gedurende vijf weken een streng eliminatiedieet, het RED (restricted elimination diet). Tijdens het RED mag het kind uitsluitend voedingsmiddelen eten waarvan bekend is dat ze geen allergieën of ADHD veroorzaken. Eén voor één worden voedingsmiddelen weer toegevoegd om uit te vinden welke wel of niet verdragen worden. Uiteindelijk hoeft het kind slechts enkele voedingsmiddelen te vermijden en heeft het weer een zo normaal mogelijk voedingspatroon. Blijkt er geen relatie met voeding, dan is de diagnose Classic ADHD en wordt het kind doorverwezen voor de standaardtherapie.
Niet alternatiefDe aanpak van Pelsser wordt nogal eens laatdunkend weggewuifd als ‘alternatief', maar wat is er alternatief aan voeding, vraagt Pelsser retorisch. ‘Als je eczeem krijgt van aardbeien, eet je geen aardbeien meer. Als je druk wordt van broccoli of vis, dan laat je dat weg. Het gaat niet over suiker of kleurstoffen', benadrukt ze, ‘maar om heel gewone dingen. Het gaat erom eten te vinden dat bij het kind past.' / Iris Roggema
Voorafgaand aan de promotie van Lidy Pelsser op 10 oktober organiseert Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie samen met het UMC St Radboud een symposium met als titel ADHD en Voeding: nieuwe kennis, nieuwe kansen!
Van de website van de Radboud universiteit.
Begin dit jaar kwam het ADHD-dieet uitgebreid in het nieuws naar aanleiding van een publicatie van Pelsser en collega's in The Lancet. Dat leverde veel reacties op van ouders die liever gisteren dan vandaag wilden starten met het dieet. Ook artsen reageerden erg positief, zegt Pelsser. ‘Zij zien de nadelen van de huidige behandeling, het voorschrijven van Ritalin en gedragstherapie.'
Durf te veranderen‘Vanuit de wetenschap zijn de reacties veel negatiever. Sommige wetenschappers zeggen dat er op basis van de Lancetstudie onvoldoende bewijs is. Dat zou kloppen wanneer de Lancetstudie de enige studie zou zijn, maar er zijn in totaal acht gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken gedaan. Acceptatie en implementatie zijn nu belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de revisie van de DSM die in 2013 verschijnt [het handboek voor psychiatrische diagnostiek, IR]. Het zou een ongelooflijke misser zijn als daarin voeding niet wordt opgenomen als belangrijkste oorzaak van ADHD.'
Lange termijnPelsser zoekt momenteel naar fondsen om een langetermijnstudie op te zetten in Nijmegen. Ook hoopt ze artsen te gaan opleiden die het diagnostisch onderzoek naar voeding en ADHD kunnen uitvoeren. Tijdens dit onderzoek volgen kinderen gedurende vijf weken een streng eliminatiedieet, het RED (restricted elimination diet). Tijdens het RED mag het kind uitsluitend voedingsmiddelen eten waarvan bekend is dat ze geen allergieën of ADHD veroorzaken. Eén voor één worden voedingsmiddelen weer toegevoegd om uit te vinden welke wel of niet verdragen worden. Uiteindelijk hoeft het kind slechts enkele voedingsmiddelen te vermijden en heeft het weer een zo normaal mogelijk voedingspatroon. Blijkt er geen relatie met voeding, dan is de diagnose Classic ADHD en wordt het kind doorverwezen voor de standaardtherapie.
Niet alternatiefDe aanpak van Pelsser wordt nogal eens laatdunkend weggewuifd als ‘alternatief', maar wat is er alternatief aan voeding, vraagt Pelsser retorisch. ‘Als je eczeem krijgt van aardbeien, eet je geen aardbeien meer. Als je druk wordt van broccoli of vis, dan laat je dat weg. Het gaat niet over suiker of kleurstoffen', benadrukt ze, ‘maar om heel gewone dingen. Het gaat erom eten te vinden dat bij het kind past.' / Iris Roggema
Voorafgaand aan de promotie van Lidy Pelsser op 10 oktober organiseert Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie samen met het UMC St Radboud een symposium met als titel ADHD en Voeding: nieuwe kennis, nieuwe kansen!
Van de website van de Radboud universiteit.
Reacties
Een reactie posten