Verjaardags - FEEST?


Hoe kom je je verjaardag door zonder dat je compleet afgedraaid en overprikkeld je nieuwe levensjaarjaar begint? 


Als hooggevoelig mens sta je open voor een heleboel prikkels. Elk moment van de dag doen we indrukken op via onze zintuigen: horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Een prikkel is datgene wat via je zintuigen je hersens bereikt. Ergens in het proces van verwerking, tussen het binnenkomen van een prikkel en het verwerken ervan door de hersenen, loopt het bij hooggevoelige mensen anders dan bij de meeste mensen. De informatieverwerking werkt op de één of andere manier nauwkeuriger en uitgebreider.
Dat geeft meteen antwoord op de vraag waarom mensen om ons heen het vaak naar hun zin lijken te hebben op feestjes; zij ervaren letterlijk minder en daarbij verwerken ze de informatie die binnen komt minder complex.

Dus hoe kan je een gemiddelde verjaardag doorkomen zonder dat je compleet afgedraaid en overprikkeld raakt?
 
Hierbij 5 tips:
  1. Vraag je af – bij de uitnodiging voor welk feest dan ook -  wat wil ik? Als je niet wilt gaan en dus ook besluit niet te gaan, zijn er andere mogelijkheden om de jarige tóch het gevoel te geven dat je erbij was. Bijvoorbeeld door een leuke kaart te sturen (jaja, het kan nog steeds; per post ;-) ) of door een kadootje thuis te laten bezorgen. Ik zeg je: succes gegarandeerd!
  2. Als je besluit niet te gaan en je gaat toch, bijvoorbeeld omdat je je partner een plezier daarmee doet, heb je al een achterstand op jezelf. Zorg er zo snel als mogelijk voor dat je helemaal achter de keuze gaat staan en bezorg je partner geen schuldgevoel! Als je besluit te gaan, lees snel verder. Als je niet gaat; zie 1. :-)
  3. Je gaat naar dat kerstontbijt of die kinderverjaardag. Zet de datum en tijdstip in je agenda en tref voorzorgsmaatregelen. Dit klinkt zwaar, maar jij wilt immers niet moe of overprikkeld zijn. Aan de slag dus! 
    1. plan de avond voor deze happening vrij
    2. plan de middag/avond na het feestje vrij
    3. zorg sowieso dat je niet meer dan 1 sociale verplichting per dag hebt. Liever nog: regel het zo dat je maar 1 verplichting per weekend hebt. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het even wennen is om zo met je weekends om te gaan. Het lijkt er soms op voor buitenstaanders dat je nooit tijd hebt. Maar juist door zo weinig te plannen, ontstaat er ruimte voor het doen van dingen waar je blij van wordt. En ruimte voor die spontane ontmoeting in het café om de hoek. Want daar heb je – door je nieuwe weekendbeleid – energie voor!
  4. Tijdens de ‘happening’ zorg je goed voor jezelf door;
    1. een fijne plek in de ruimte te zoeken
    2. naast iemand te gaan zitten die je aardig vindt
    3. je regelmatig even terug te trekken. Bijvoorbeeld door naar het toilet te gaan. Wat ook kan helpen, is iets doen. Doe de afwas of laat de hond uit van de gastheer. (Heerlijk rustig een frisse neus halen, zodat je letterlijk met frisse zin weer terug kan naar het partijtje).
  5. De nazorg kan bestaan uit
    1. lekker lang douchen
    2. een bezoek aan de sportschool
    3. een lange (stilte)wandeling.
    4. Uiteraard kan je een en ander goed met elkaar combineren. :-)
Ik lees graag hoe jij de feestdagen en verjaardagen beleeft vanaf nu, maar natuurlijk lees ik ook met belangstelling jouw tips! Hieronder kan je je reactie achter laten.

Artikel met dank aan Saia coaching

Reacties

Populaire posts van deze blog

Borderline: “een vastgelopen HSP-er ?”

Vaccinatie - het einde van een mythe

'Als je druk wordt van broccoli, dan eet je dat toch niet?'