donderdag 28 januari 2010

Hooggevoelig??? Gewoon een seut!

http://www.amberhes.nl/uploads/images/Voor%20wie.jpg

Quite a few people have asked me to post something in "Nederlands" on HSP as they have difficulties reading English.

The main language in this blog will stay English, but I will add the occasional text in Dutch.

If there is a need for a totally Dutch blog, then please let me know and I will create one.

Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid is heel gevoelig zijn. Kan je hooggevoelig zijn zonder het te weten?  Absoluut!  Veel mensen zijn hooggevoelig zonder dat ze het weten. Velen zullen zichzelf dan ook na het lezen van deze pagina herkennen als HSP’er, Highly Sensitive Person of hooggevoelig persoon.


Zintuiglijke gevoeligheid

Hooggevoelige mensen zijn gevoeliger dan de gemiddelde mens.
Hun zintuiglijke waarnemingen zijn gevoeliger. Ze nemen dus veel meer waar dan anderen.  Ze voelen meer intens en kunnen hierdoor vaak minder aan dan de gemiddelde mens.
Drukte, lawaai, lichtflitsen, veel mensen om je heen en stress worden over het algemeen slecht verdragen.
Een HSP’er heeft extra tijd nodig om weer op krachten te komen en trekt zich daarom graag terug op een rustig plekje. Als dit niet gebeurt kunnen burn-out, chronische vermoeidheid of fibromyalgie het gevolg zijn.
Hooggevoeligheid is veelal aangeboren. Veel HSP’ers voelen zich van kinds af aan anders dan anderen.


Emotionele gevoeligheid

Een hooggevoelig persoon is emotioneel zeer gevoelig. Dit vormt dan ook de grootste uitdaging voor de meeste hsp'ers.

Als een hooggevoelig persoon bv een kamer binnen komt waar twee mensen net ruzie hebben gemaakt voelt hij/zij gewoon aan dat er iets mis was. Ruzie is een energetisch gebeuren.  Een hooggevoelig persoon pikt de verandering in energie op.

Kenmerken van emotionele gevoeligheid:
 • Stemmingen van anderen aanvoelen en er niet bewust van zijn. Het gevolg kan zijn dat een hsp'er zomaar een stemmingswisseling 'zonder oorzaak' kan krijgen. Zolang de HSP persoon niet beseft dat dit 'normaal' is voor iemand in zijn/haar situatie, is er grote kans dat de persoon denkt dat hij/zij last heeft van wisselende stemmingen of zelfs van een depressie.
 • Doodmoe worden van een bepaalde persoon of van winkelen. HSP’ers laten hun energie makkelijk aftappen door andere mensen.
 • In een groep je niet op je gemak voelen omdat de "sfeer" niet goed is. Als een groep mensen bij elkaar is, zijn er wellicht mensen bij die zich onzekerheid, gespannen of ongemakkelijk voelen.  Een hooggevoelig persoon voelt dat vaak onbewust aan. Het gevolg is dat een HSP’er niet snel een groepsmens is. Isolement kan het gevolg zijn.

Gevoeligheid voor straling

In het draadloze tijdperk waarin iedereen gebruik maakt van GSM en draadloze netwerken komt het steeds meer voor dat mensen hypergevoelig worden/zijn voor straling. Heel vervelend als je zo gevoelig bent dat je hier fysiek last van krijgt, want waar vind je in Belgie nog een plek waar je kunt verblijven zonder straling om je heen??

Hooggevoelige mensen hebben vaker last van de straling dan anderen met oa. hoofdpijn als gevolg.


Naar het lichaam luisteren


'Dingen aanvoelen' of zoals mijn dochter zegt 'vanbinnen bibberen' is een lichamelijke reactie op een energetisch gebeuren. Het lichaam reageert op onbewust waargenomen - opgepikte signalen.
Maar het is ons niet geleerd om op de signalen die het lichaam geeft te reageren. Sterker nog, het is ons geleerd om die signalen juiste negeren. Het gevolg is dat er een disbalans komt in de samenwerking tussen lichaam en geest. Het lichaam moet steeds meer signalen geven om gehoord te worden en komt daardoor niet meer tot rust. Dit kan uiteindelijk resulteren in een depressie, chronische vermoeidheid of fibromyalgie.
Leren luisteren naar de signalen van het lichaam is een must voor hooggevoelige mensen.


Weten

Hooggevoelige mensen weten vaak “meer”. Vroeger werden ze bijvoorbeeld ingezet als waarnemer voor vijandige activiteiten, waarzegger, weervoorspeller en ga zo maar door. De bijzondere kwaliteiten werden benut.
In onze maatschappij worden deze eigenschappen niet echt meer gewaardeerd.  We ervaren ze eerder als lastig en dat is het ook vaak.
Als HSP'ers an je zo gevoelig zijn dat je bij het zien van de beelden op tv overspoeld wordt door emoties. Als iemand een droevig verhaal vertelt begin je spontaan te huilen.  Ook bij het zien van liefdevolle dingen, kunst of een prachtig uitzicht kunnen ze emotioneel diep geraakt worden. 
Omdat een HSP’er zo gevoelig is kunnen ziektes en problemen van anderen diepe indruk achterlaten, want een HSP’er voelt zich vaak zeer verantwoordelijk voor een ander en vergeet echt vaak zichzelf!
Het zijn zorgzame mensen, vaak TE zorgzaam zelfs, omdat ze zichzelf makkelijk kunnen vergeten in het zorgen voor de ander.
HSP'ers worden vaak gezien als waardevolle vrienden: ze kunnen goed luisteren, en voelen instinctief wat iemand nodig heeft.


Hooggevoeligheid is niet nieuw

Hooggevoeligheid lijkt iets van deze tijd te zijn omdat er nu ook in de pers over gesproken wordt.
Dit wil zeker niet zeggen dat het vroeger niet voorkwam.
Als ik als kind weigerde om mee te gaan naar plaatsen of mensen waar ik me 'niet goed voelde', werd het van de tafel geveegd met opmerkingen zoals 'jij bent ook zo gevoelig', 'het wordt tijd dat jij je over die onnozelheid heen zet'. Of er werd op andere manieren duidelijk gemaakt dat ik mezelf maar eens aan moest pakken en gewoon mee moest gaan in de stroom van het leven. Soms lukte me dat heel goed, maar als we dan weer thuis kwamen kotste ik vaak letterlijk de stress en spanning uit mijn lijf.  Later ging het beter, ik leerde er mee omgaan.  Maar stressvolle situaties zorgden vaak voor een 'opflakkering'  Toen ik getrouwd was betekenden bezoekjes aan de schoonmoeder vaak een ritje plat liggen op de achterbank van de auto met een washandje op mijn hoofd, beleefd hallo zeggen en dan naar de WC spurten.  Maar iedereen in mijn omgeving leerde dat ik gewoon was zoals ik was.   Ik was iemand waar “rekening” mee gehouden moest worden.

Op school kon was er ook wel begrip voor kinderen 'zoals ik', tenminste bij sommige juffen.
Helaas zitten we nu in een tijd waarop kinderen volledig schoolrijp moeten zijn op 4-jarige leeftijd. Dit geeft grote problemen bij kinderen die zich wat trager ontwikkelen. Voor hooggevoelige kinderen is dit geeft dit weer een extra druk om 'mee' te kunnen. Helaas!

Tegenwoordig wordt vaak over hen gesproken met de termen sterrenkinderen en nieuwetijdskinderen. Deze kinderen hebben allemaal gemeen dat ze bijzonder gevoelig zijn en vaak niet goed bestand zijn tegen de sterke impulsen van deze maatschappij.


Grote druk

Een HSP’er staat onder grote druk omdat hij/zij toch in deze maatschappij mee wil draaien. Door de combinatie van gevoelig zenuwstelsel en de gejaagde maatschappij komt een HSP’er makkelijk in een neerwaartse spiraal terecht.
De verwarring van zoveel indrukken opdoen, het intense voelen en geen onderscheid kunnen maken tussen de eigen stemming en die van een ander kunnen een lichamelijke en geestelijke weerslag hebben. Slaapproblemen en angstaanvallen komen dan ook vaak voor naast vermoeidheid en stemmingswisselingen, burn-out, en fibromyalgie.

Iemand met hooggevoeligheid is de kluts vaak kwijt. Vaak ervaren zij bepaalde zaken als een belasting, terwijl anderen er helemaal geen moeite mee hebben.  HSP'ers krijgen dan ook regelmatig te horen dat ze zich niet zo moeten aanstellen, of dat ze een veel te grote fantasie hebben.  Dit kan voor hen heel verwarrend zijn, want als dat wat zij voor 'waarheid' aanzien, door anderen afgedaan wordt als onzin, wat zegt dit dan over hen ??  Zijn zij leugenaars ?  Overdrijvers ? Aanstellers ?  Seuten ?  Abnormaal ?

Het is dan ook niet ongewoon dat sommige HSP'ers zelfmoord als de enige uitweg zien om aan deze ruwe en harde wereld te ontsnappen.  Anderen worden in de loop der jaren steeds dikker en omringen hun kwetsbare lichaam met een letterlijke 'beschermlaag' tegen het te veel aan prikkels.  Na mijn echtscheiding ben ik zelf kilo's aangekomen.

Iemand met hooggevoeligheid heeft ook vaak last van allergieën.Omgaan met je hooggevoeligheid

Hooggevoelige mensen zijn over het algemeen zorgzaam, bescheiden en nauwgezet. Ze hebben een zeer brede belangstelling, zijn in staat om onbewust te leren en beschikken over scherpe inzichten. Informatie verwerken ze op een snelle manier op een dieper niveau. Ze houden zich liever niet bezig met oppervlakkigheden, maar denken liever na over de zin des levens. Ze zijn zich bewust van het verleden, hebben een open mind voor het heden en oriënteren zich vaak op de toekomst.
Dankzij hun gevoel voor andere mensen en hun talent om dingen het met elkaar in verband te brengen, weten hooggevoelige personen hoe bepaalde zaken in elkaar steken. Ze zijn in staat om verleden, heden en toekomst met elkaar te verbinden, creatieve oplossingen voor ingewikkelde problemen te bedenken en durven doelbewust risico’s te nemen. Dankzij hun intuïtie weten ze voor de hand liggende fouten te vermijden.

Kortom hooggevoelige personen zijn mensen met bijzondere talenten.

Als gevolg van hun gevoeligheid en de reacties van de omgeving er op, kunnen hooggevoelige mensen een gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde ontwikkelen. Fijngevoelige mensen hebben dan ook vaak moeite met het bepalen van hun positie in de samenleving.  

Hooggevoeligheid wordt door de ander echter niet altijd gewaardeerd. Vanwege de gewoonte van de westerse cultuur om het verstand boven het gevoel te plaatsen is men onvoldoende bekend met de achtergronden, de inhoud en de gevolgen van een fenomeen als hooggevoeligheid. Hierdoor voelen hooggevoelige personen zich vaak door hun medemens onvoldoende gewaardeerd.

Het bewust leren omgaan met het energetische gebeuren is een must.


3 opmerkingen:

 1. Top informatie, kan ik me helemaal in vinden...Ik ga dit kopieren en doorsturen, aangezien ik er ook 1 ben en soms jammer vind dat ik teveel moet uitleggen en dat mensen nog niet snappen wat er soms door me heen gaat. Of wat ik voel.
  Ik denk dat dit wel een zeer duidelijk beeld geeft! Heel behulpzaam!!!! Ik zeg waarschuw je medemens! En let idd. op de signalen en op je zelf. Ik zit nu bijv. in Argentinie...En ik heb ineens last van allergien en o.a. migraine aanvallen...Voorheen nooit geen last van gehad.. maar dat komt door alle indrukken die ik hier opdoe.
  Het moest een rustvakantie voorstellen maar ik ben nu nog vermoeiender dan dat ik hier aankwam!! Ben dagelijks moe, heb geen zin om naar buiten te gaan. tis hier heerlijk weer wel 35 graden!!! Maar omdat ik duidelijk een Stranger ben, word ik door stad en land helemaal van top tot teen nagestaart...Normaal zou ik gewoon zeggen fuck off!!! Maar het is vreselijk voor mijn Fijngevoeligheid....! En energetisch zuigt het me leeg. Maar goed. weer een ervaring rijker!!! Betekent voor mij dat ik me ergens beter moet afsluiten! Met edelstenen lukt dat tot nu toe het best.....!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. herkenbaar, na langdurig over mijn gevoelsgrens te zijn gegaan uiteindelijk een psychose en 2e depressie gehad. Nu ik naar mijn gevoel luister kom ik vaak in conflict met wat ik wil en met mijn verstand en helemaal met wat anderen van mij willen. Ik pik veel signalen op en moet vaak opzoek naar rust om te ontprikkelen en op te laden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aarzelde om mijn gevoelens te uitten, rond mijn 55 kreeg ik het etiket op HSP, ik moest er maar mee leren omgaan, nu bijna 61, ervaar ik dat het een loodzware last is die steeds meer ondraaglijk gaat worden, ben een spons, magneet, die blijft opnemen ik kan het niet meer stoppen, vaak depressies, in mijzelf gekeerd etc etc, ben bang aan het worden.

  BeantwoordenVerwijderen