dinsdag 12 februari 2013

Ademhaling en massage

Graag deel ik vandaag een leuk artikel over ademhaling.  Het werd geschreven door Sabrina van Dijk.  Meer info op haar website: http://gevoeligkind.nlMisschien heb je het zelf wel eens gemerkt maar als we in een lastige of moeilijke situatie terecht komen, stopt onze ademhaling of gaat hoger zitten: we ademen dan met de borst in plaats van met de buik. Dit zorgt ervoor dat de verbinding met onze gevoelens (die in de buik zetelen…vandaar ook het woord ‘’onderbuikgevoel’’) verbroken wordt en we het contact met onszelf verliezen. En dat is juist iets dat een hooggevoelig kind zoveel mogelijk moet vermijden.


Daarom is het belangrijk je gevoelige kind te laten ontdekken wanneer hij de ademhaling verbreekt of hoog ademt zodat hij het herkent als hij bij zichzelf weggaat en het contact met zijn eigen kern verliest. Met een aantal simpele ademhalingstechnieken kun je je gevoelige kind leren met de buik adem te halen zodat hij lastige situaties beter aankan en weer in contact komt met zijn ‘’eigen ik’’.


De ‘’bewust ademen meditatie’’ is hiervoor een goed hulpmiddel. Dit is een meditatie waarbij je je kind laat inademen door de neus en door de mond weer uit. Het is belangrijk dat hij via de buik ademt en niet door de borst!


Bewust ademen meditatie (lees dit rustig aan je kind voor totdat hij het zelfstandig kan)
 • Ga rustig zitten en adem een paar keer diep door en begin.
 • Adem bewust en rustig in via de neus.
 • Als je volledig hebt ingeademd houdt dan even kort je adem vast en adem dan rustig uit door de mond.
 • Bij het inademen zorg je ervoor dat je naar de buik ademt, laat deze opzwellen als een ballon.
 • Houdt je adem even één of twee seconden vast tussen inademen en uitademen. In gedachten benoem je het ademen en tel deze in gedachten ‘’Inademen oneven, uitademen even: “Inademen…één, uitademen… twee, inademen… drie”.
 • Tel zo door tot twintig en bij twintig tel je terug tot één.
Zeg je kind vooraf dat als hij de tel kwijt raakt, hij gewoon weer op één kan beginnen, zonder verwijt, het hoort erbij!


Naast het belang van een juiste ademhaling is ook lichamelijke aanraking voor hooggevoelige kinderen essentieel. Geef je kind dan ook regelmatig een lichaamsmassage en begin daar zo vroeg mogelijk mee! Dit kan al vanaf de babytijd. Huidcontact en massage leveren een bijdrage aan een betere stofwisseling, een betere doorbloeding, een betere spijsvertering en een sterker immuunsysteem! Masseren helpt je kind bovendien om beter in zijn lichaam te komen.


De mens is een zoogdier en huidstimulatie is voor ons een eerste levensbehoefte, net als zuurstof, eten en drinken, liefde en veiligheid. Een kind dat onvoldoende huidstimulatie krijgt kan in zijn ontwikkeling geremd of beschadigd worden. De huid is ons grootste orgaan en helaas een onderschat zintuig. Tegenwoordig zitten kinderen vaak veel jonger en veel langer op het kinderdagverblijf/school/naschoolse opvang waardoor veel kinderen onvoldoende huidstimulatie krijgen, vooral als er ook thuis weinig tijd of aandacht voor is. Het urenlang stilzitten op school en bij het televisiekijken, gamen en ‘computeren’, maakt dat kinderen minder lichaamsbesef ontwikkelen, met negatieve gevolgen voor het leren en de gezondheid.


Als je je gevoelige kind masseert voor het slapen gaan (al dan niet gevolgd door de hierboven besproken ”bewust ademen meditatie), komen ze los van alle indrukken van de dag. Hierdoor slapen ze beter en staan ze de volgende dag uitgerust en meer ontspannen op om met een energiek gevoel aan de nieuwe dag te beginnen. Ook wordt door liefdevol aanraken het hormoon oxytocine aangemaakt, waardoor de hoeveelheid adrenaline afneemt en het gevoel van veiligheid en ontspanning toeneemt. Bijkomend resultaat: een verbeterde concentratie en een betere opname van nieuwe informatie!


Voel je als ouder niet geremd omdat je geen opleiding hebt gevolgd! Ga op je intuïtie af……denk niet na, stem je af en laat je handen het werk doen. Begin gewoon bij de voeten. Dat is als basis al goed genoeg. Wil je meer informatie en vaardigheden opdoen om jouw hooggevoelige kind zo goed mogelijk te laten ontspannen en prikkels te leren afschudden, en dat raad ik je van harte aan, dan is een kindermassagecursus echt een aanrader!


Als je van start gaat om je kind na een dag vol indrukken te masseren (liefst na een warm bad zodat het kind alle energieën van de dag heeft kunnen afwassen), zorg er dan voor dat je dit doet met een goede etherische olie (vrij van synthetische geur- en kleurstoffen, parabenen etc.) Mijn persoonlijke voorkeur gaat hierbij uit naar de producten van Volatile….een (h)eerlijk merk waarbij de geuren mandarijn en lavendel voor ontspanning zeer goed geschikt zijn!


Mijn ervaring is dat als je eenmaal start je kind het zo ontspannend en rustgevend zal vinden dat hij er zelf om komt vragen. Naast de voordelen voor je gevoelige kind is het ook een rustmoment in de opvoeding die de band tussen ouder en kind aanzienlijk kan versterken!

1 opmerking:

 1. Wat leuk om hier een deel van mijn gratis E-course ''7 sleutels voor een betere begeleiding van jouw hooggevoelige kind'' terug te vinden:-)
  Omdat ik zag dat de link bovenaan niet werkt, hier nogmaals de juiste: http://www.gevoeligkind.nl


  BeantwoordenVerwijderen