Je hooggevoelig kind en beren op de weg



Ik heb het de laatste weken vrij druk met het dagdagelijks runnen van de Mannaz School.  Hierdoor kom ik er niet meer toe om op regelmatige basis dit blog bij te houden, waarvoor mijn excuses.

Vandaag deel ik graag een posting: Je hooggevoelig kind & beren op de weg van het blog http://gevoeligopvoeden.com/blog

Hoe je een positieve mindset stimuleert bij je hooggevoelig kind

Beren op de weg: die ziet een hooggevoelig kind meer dan eens staan. School is niet leuk want daar moet je alleen maar werken, bij Luca wil ik niet spelen want daar hebben ze vieze limonade.  En ineens ziet je kind het ook niet meer zitten om naar die sportles te gaan waar het altijd zo blij van werd.

Hoe komt dat nou?

Een hooggevoelig kind krijgt meer prikkels binnen dan de meeste andere kinderen. Hierdoor raakt een hooggevoelig kind sneller gespannen. Als je regelmatig spanning voelt (een hooggevoelig kind is zich vaak ook erg bewust van zijn / haar binnenwereld) kun je angstig worden. Voelde je kind veel spanning door de vele prikkels tijdens een feestje? Grote kans dat je kind de volgende keer tegen een feestje op ziet.

En dan komen de gedachten

Naast gevoelens heeft je kind natuurlijk ook gedachten. Als je kind zich vaak gespannen voelt, zullen de gedachten de neiging gaan vertonen om die gevoelens ‘goed te praten’.  Je kind gaat dan (vaak onbewust) redenen vinden om de angst te verantwoorden. Redenen zoals: “het is daar te druk”,  “kinderen willen niet met mij spelen”, “kinderen willen niet naar mij luisteren”.  Zo ontstaat al snel een negatief gedachten patroon.

Je realiteit creëren

Deze negatieve gedachten creëren vervolgens de realiteit van je kind. Want wat ziet je kind als het zich richt op kinderen die niet met je kind willen spelen? Juist ja: kinderen die niet met je kind willen spelen! Je kind gaat steeds meer geloven dat dit echt zo is en gaat zich daar ook naar gedragen.

Goed nieuws!

Het goede nieuws is: omgekeerd geldt het ook! Wanneer je er bewust voor kiest om je te richten op de dingen die waardevol voor je zijn, dan ga je ze meer zien en gaan ze meer deel uit maken van je realiteit. Dit wordt ook wel de wet van de aantrekkingskracht genoemd.

Wat veel ouders doen

Als je kind vaak beren op de weg ziet, heb je vast wel geprobeerd om die beren weg te halen door allerlei positieve kanten op te noemen: “maar Nina wil wel graag met je spelen!”.  Je argumenten komen meestal niet aan. Sterker nog: je kind voelt zich dan vaak niet begrepen.

Hoe kun je dan een positieve mindset bij je kind stimuleren?

Deze ervaringsoefening heet ‘Weg met de beren op de Weg’. Hiermee krijgt je kind door hoe het zelf zijn/haar realiteit kan creëren.
Kies een moment waarop je merkt dat je kind beren op de weg ziet zonder dat het onderwerp te beladen is. Stel dan de volgende vragen:
  • Als ik je vraag om op rode auto’s te letten, wat zie je dan?
  • Als ik je vraag om alle lachende mensen te tellen, wat zie je dan?
  • Als ik je vraag om mij mensen met een hele grote neus aan te wijzen, wat zie je dan?
  • Als jij vooral let op wat er niet leuk is aan school, wat zie je dan?
  • Wil je dat: al die niet leuke dingen zien?
  • Wil je liever de leuke en fijne dingen zien?
  • Waar ga je dan nu vooral op letten?

Eye opener

Deze oefening werkt vaak als een aangename een eye opener voor kinderen. Stel de vragen dus niet te snel na elkaar. Bij de vraag over de hele grote neus gaan ze lachen en staan ze open staan. Geef je kind bij de volgende vragen de tijd om het kwartje te laten vallen en geniet hier samen van: het is een mooi moment.

Bron: Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen
Geplaatst 4-9-2012 onder Hooggevoelig kind.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Borderline: “een vastgelopen HSP-er ?”

Vaccinatie - het einde van een mythe

'Als je druk wordt van broccoli, dan eet je dat toch niet?'