maandag 26 maart 2012

Jerome Kagan en zijn onderzoek naar lichamelijke aspecten van HSP’ers


Jerome Kagan, een psycholoog aan de Harvard University, heeft een groot deel van zijn loopbaan gewijd aan onderzoek naar de eigenschap hooggevoeligheid. Hij volgt al jaren 22 kinderen met deze eigenschap, en 19 zonder. Hierdoor is hij tot veel conclusies gekomen.Volgens de ouders van de 22 kinderen hadden deze op babyleeftijd meer dan gemiddeld last van allergieën, slapeloosheid, darmkrampjes en verstopping. Hun hartslag is over het algemeen ook hoger dan gemiddeld. Onder druk verwijden pupillen zich sneller en staan hun stembanden onder grotere spanning – waardoor er dus een hoge stem ontstaat. De lichaamssappen van HSP’ers laten aanwijzingen zien voor een hoog gehalte aan norepinefrine, dit wordt geassocieerd met opwinding. Het is een soort adrenaline van je hersenen. Ook bevatten de lichaamssappen meer cortisol, dit is een hormoon dat aanwezig is in periode van alertheid en spanning.Kagan heeft met zijn onderzoek veel interessante dingen ontdekt, waaronder ook dat hoogsensitieve kinderen veel sterker lichamelijk reageren op allerlei prikkels. Ze raken hier geïrriteerd door en uiten dit door bijvoorbeeld te huilen. Hij heeft bijvoorbeeld ook ontdekt dat het voorhoofd van baby’s aan de rechterkant koeler was. Dit betekent dus dat er meer activiteit in de rechterhersenhelft is. Je kunt dit concluderen aangezien er bloed nodig is voor activiteit en dat dus ontrokken wordt van de oppervlakte.

Bron: http://ikvoelmeerdanjij.nl/jerome-kagan-en-zijn-onderzoek-naar-lichamelijke-aspecten-van-hspers/

1 opmerking:

  1. "Daarom rust er op mijn blog GEEN copyright. ALLES mag gecopieerd worden, gedupliceerd worden en verspreid worden zo veel u maar wil!"

    Hier moet dan uiteraard wel een bronvermelding bij? Bovenstaand artikel komt van mijn website, en indien het verspreid wordt, zou ik het wel fijn vinden als mijn site er bij kwam als bronvermelding, net zoals jij doet! :-)

    Mvg Sharon

    BeantwoordenVerwijderen