dinsdag 22 september 2015

Ontspannen slapen voor (hoog)gevoelige mensen

Ik deel met veel plezier een artikel van http://www.debreevitaal.nl

Er zijn mensen die bijna altijd goed slapen. Veel hooggevoelige mensen hebben echter een gevoelige nachtrust en zijn daardoor vaker wakker en kunnen dan gaan piekeren. Dit kan lang aanhouden met alle gevolgen van dien. Belangrijk is dat je aandacht besteed aan je inspanning en ontspanning overdag. Zo kom je meer in balans en zal je goed doen. Goed slapen is essentieel voor een goed herstel van alle prikkels en gebeurtenissen die we de dag door hebben meegemaakt. Zelf heb ik als hooggevoelig persoon ook weleens nacht van minder goede nachten en dit kan ik vaak linken aan de bezigheden van de dag. Als ik bijvoorbeeld nog een verjaardag heb en daarvan laat thuiskom, moet ik echt even bijkomen en alle drukte een plekje geven. Herkenbaar? Nu ik hier beter mee om weet te gaan weet ik dat ik gewoon eerder weg moet gaan zodat ik rustig nog even thuis kan ‘herstellen’. Er zijn veel dingen die je kan doen om beter te slapen. Het is wel belangrijk dat je stelselmatig verandering in je dag inbrengt om echt beter te gaan slapen. Als je de ene dag volop gaat ‘knallen’  en de dag erna helemaal van stuk bent en dan moet bijkomen heeft dat geen nut. Zorg dat je de rust constant inplant in je leven. Onderstaande tips gaan je helpen om structureel je dagritme aan te passen zodat je beter gaat slapen:
Success
5 Tips om ontspannen te slapen:
  1. Leer ontspannen – Als je overdag al momenten inplant om te ontspannen, zal dit ten goede zijn voor je slaap. Je lichaam gaat dan wennen aan je ‘nieuwe’ aanpassingen en leert sneller te ontspannen. Plan je ontspanningsmomenten in zodat je een vast patroon krijgt. Zet eventueel een alarm op je telefoon zodat je een reminder hebt.
  2. Kom in beweging – Ga minimaal 3x per week sporten en doe dan wel een sport die je leuk vind. Ga niet laat in de avond sporten want dan blijft je adrenaline stromen en slaap je minder goed. Je zal dit vast al weleens mee hebben gemaakt? Sporten is zoals iedereen wel weet heel gezond en daarnaast is het ook goed om beter te slapen.
  3. Doe in de avond geen dingen meer die veel prikkels geven – Zorg dat je in de avond niet te veel prikkels meer krijgt. Ga lekker een bad nemen of lees een makkelijk leesbaar boek. Ga lekker een stukje buiten lopen voordat je gaat slapen. Dit werkt zeer ontspannend en dan kom je al een beetje in de slaapmodus.
  4. Doe alles in de avond in de slak-modus – Probeer de avond eens echt voor jezelf te reserveren en doe alles als het ware vertraagt. Rustig lopen, rustig ademen, rustig kleine dingetjes doen die nodig zijn. Je kan dit controleren met je ademhaling. Is je ademhaling nog rustig? Zit deze laag in mijn buik? Voel ik mij ontspannen? Als je dit met ‘ja’ kunt beantwoorden zit je goed!
  5. Ademhalingsoefeningen – Doe iedere avond voor het slapen gaan 5 minuten een ademhalingsoefening. Ga op je rug liggen en het liefst al in bed. Adem rustig in door je neus, adem iets langer uit door je mond of neus, wacht dan heel even voordat je weer inademt…etc. Op deze manier ga je rustiger ademen, ga je meer ontspannen en gaat je hartslag ook mee naar beneden. Al met al geeft deze oefening je meer rust in je lijf en kan het rustiger inslapen.
Nu heb je bovenstaande gelezen en denk je misschien wel dat je hier wat mee wil doen. Dat is al heel mooi maar mijn advies is om dit echt in je agenda/gsm in te plannen, want je vergeet het zeer snel weer. Als je (hoog)gevoelig bent is het echt een must om bovenstaande tips ter harte te nemen. Ze kosten niks, alleen maar wat van je tijd.
Gun jezelf minimaal 3 weken bovenstaande oefeningen en tips. Mail mij dan maar eens met je bevindingen zodat we kunnen kijken wat je eventueel nog nodig hebt aan advies. Ik sta graag voor je klaar.
Zoals je kan lezen schrijf ik veel over hooggevoeligheid. Dit omdat dit mijn specialisme is en mensen hierin graag wil begeleiden. Heb jij het gevoel dat je hooggevoelig bent? Doe dan de test hooggevoeligheid om te bepalen of je herkenning ziet.
Vragen? Neem contact 

http://www.debreevitaal.nl/2015/09/17/ontspannen-slapen-voor-hooggevoelige-mensen/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten