woensdag 23 juli 2014

Free your mind: 5 tips bij hooggevoeligheid

Ben jij na een drukke dag doodmoe? Komen geluiden en licht bij jou extra hard binnen en vind je het lastig om alle prikkels die je opvangt op een dag te verwerken? Grote kans dat je hooggevoelig bent. Maar je bent niet de enige, ongeveer 15% van de mensen is in meer of mindere mate hooggevoelig. We noemen dat HSP (High Sensitive Person).

MoodieZ’ Psycholoog Kim geeft vijf tips die je helpen als je hooggevoelig bent:
  1. Hooggevoelige mensen reageren emotioneel en lichamelijk heftiger op prikkels en drukte in hun omgeving. Het is dan extra belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Plan standaard momenten in je dag om even tot rust te komen. Zorg ook dat je weet waar je dat kan doen. Kies bovendien zorgvuldig welke activiteiten je wel en niet doet; het is niet erg om af en toe ‘nee’ te zeggen of een kruis in je agenda te zetten. Dat betekent alleen maar dat je goed voor jezelf zorgt.
  2. Als hooggevoelige pik je de gevoelens van anderen sneller op. Ook raken opmerkingen van anderen je meer en heb je moeite het weer los te laten. Probeer je, als je emotioneel bent, altijd af te vragen wat je precies voelt. ‘Is het echt zo erg wat er gebeurd is?’ Of: ‘Ben ik zelf zo verdrietig, of neem ik de emoties van een ander over?’ Hierdoor ben je je bewuster van de oorsprong van het gevoel, en daardoor kun je het ook beter aanpakken en loslaten.
  3. Het is belangrijk om niet alle situaties te vermijden. Zo zou je veel leuks kunnen missen, en sommige dingen kun je simpelweg niet overslaan. De beste aanpak is stapje voor stapje opbouwen; eerst de makkelijkere dingen en jezelf langzaam steeds meer uitdagen. Vraag eventueel iemand mee en gebruik de tips. Misschien ontdek je wel dat je meer kan dan je dacht!
  4. Je hoeft natuurlijk echt niet alles te doen wat je onprettig vindt, hooggevoelige mensen hebben nu eenmaal dingen die echt teveel voor ze zijn. Kom je toch in zo’n situatie en merk je dat je in paniek raakt? Zoek dan even een rustig plekje op, of een persoon waarbij je je goed voelt. Adem rustig in door je neus en uit door je mond en focus op niets anders dan je voeten die de grond raken. Gebruik geruststellende gedachten die jou helpen om rustig te worden.
  5. Als laatste is het belangrijk om je hooggevoeligheid niet als een groot probleem of beperking te zien. Er is niets mis met je; 15 procent van de mensen is op enig niveau hooggevoelig, dus je bent zeker niet de enige! Bovendien heeft het ook voordelen: Je bent vaak erg oplettend en alert, je kunt erg meeleven met andere mensen, en je geniet extra van mooie dingen zoals beelden en muziek. Dus focus niet op de nadelen, maar maak gebruik van de voordelen!
hsp

Artikel met dank aan http://www.moodiez.nl/free-mind-5-tips-bij-hooggevoeligheid/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten