Ontspannen op vakantie: 10 praktische tips


Een recent uitgebracht Brits onderzoek meldt dat werknemers eigenlijk veel te lang wachten met  vrije dagen opnemen. Bijna een kwart van de respondenten bleek zo overwerkt dat ze elke paar weken snakte naar een vakantie. Toch nam slechts één op de vijf werknemers elke twee maanden vrij. 44 procent werkte zelfs een halfjaar door zonder ook maar één dag vrij te nemen.

Eigenlijk zou je als werknemer elke 62 dagen een korte break moeten nemen, zo concludeerden de onderzoekers. Dit zou je energie op peil houden, je prestaties verbeteren en het risico op stress, oververmoeidheid of burn-out verminderen.

Er is in essentie niks mis met lekker hard werken. Het geeft je plezier, voldoening ook. Maar constant doorjakkeren kan op den duur problemen geven. Je kunt je misschien minder goed concentreren dan voorheen. Je gaat meer fouten maken. Je wordt kribbiger naar collega’s of je lief. En die symptomen kunnen  op hun beurt weer andere problemen veroorzaken. Met je gezondheid, je relatie, je gevoel van tevredenheid.

Hoe betrokken of bevlogen je ook bent, het blijft essentieel om steeds goed voor jezelf te zorgen. Door af en toe uit de mallemolen van eten-werken-slapen, eten-werken-slapen te stappen en wat afstand te nemen. Zo hou je je energie goed op peil. Ook op de langere termijn.  Maar hoe doe je dat in de vaak drukke aanloop naar de zomervakantie?

Experimenteer eens met de volgende praktische tips in combinatie met de eenvoud van mindfulness. Het biedt je een handige ‘ toolkit’ om je anders te verhouden tot pre-holiday werkstress.


Communiceer

1. Vertel luid en duidelijk  dat je op vakantie gaat en voor hoelang. Zo kunnen je manager, je team of je collega’s er rekening mee houden. Het maakt het ook makkelijker voor je om te bedanken voor een nieuwe project, helemaal als de deadline ervan in je vakantie valt.

2. Maak afspraken over je bereikbaarheid. Verwacht men dat je af en toe je emails checkt of je mobieltje opneemt? En is dat dan de hele vakantie door, of slechts op een paar cruciale dagen? Denk niet dat je onmisbaar bent en dus altijd klaar moet staan. Echt, problemen lossen zich vaak vanzelf op, ook zonder jouw input. 

3. Zet nu al je out-of-office melding aan. Laat ‘m  gewoon al een week of twee voor vertrek vanaf een uur of vier ’s middags draaien. Geef in de meldingstekst aan wat je eerder hebt afgesproken qua bereikbaarheid en  wie in jouw afwezigheid je verantwoordelijkheden overneemt.  Je zult zien, al een week voor vertrek krijg je minder emails binnen.


Organiseer

4. Maak een overdrachtsdocumentje van alle lopende zaken. Door alles op te schrijven, verdwijnt het ook gelijk uit je hoofd. Dat scheelt een hoop gepieker. Zorg dat je collega’s toegang hebben tot je lijst, zodat je hun verwachtingen naar jou toe adequaat kunt managen.  Vraag of zij op hun beurt deze lijst kunnen bijhouden met zaken die jouw aandacht vragen als je weer terug bent.

5. Ruim je bureau op. Hoe opgeruimder je werkplek, hoe rustiger het is in je hoofd in die laastste dagen voor je vertrek. Het zorgt er bovendien voor dat collega’s snel dingen kunnen terugvinden en je overdracht nog soepeler verloopt.   


Recupereer 

6. Geniet van je lunch. Hoe druk je het ook hebt, ga niet achter je computer zitten eten, maar neem rustig de tijd om van je middageten te genieten. Werk je lunch niet automatisch en onbewust naar binnen, maar eet met aandacht. Je zult er meer van genieten!

7. Loop eens een blokje om in de pauze.  De frisse buitenlucht helpt om je fysieke energie snel weer wat op te krikken.

8. Neem een ademruimte. Breng je aandacht naar de adembeweging in je buik. Bewust van in- en uitademen, van moment tot moment. Zo doorbreek je de neiging om alsmaar door te werken. Het is een uitstekende manier om jezelf te vragen: hoe is het nu met mij? Wat voel ik in mijn lichaam? Hoe is mijn stemming?

9. Kijk gewoon eens een poosje uit het raam. Wees je bewust van hoe je staat of zit. Voel de contactpunten met je voeten op de grond. Of met je billen op je stoel. Laat met elke uitademing het gewicht van je lichaam wat dieper ‘zakken’ in de ondergrond. Doodsimpel, maar ‘it does the trick’.

10.  Wordt niet als die Britten en ga op vakantie! Laat je door geen manager of project tegenhouden. Je verdient die break!


Misschien heb jij nog andere tips en tricks om je energie op peil te houden op je werk? Laat ze me weten, dan zie je ze wellicht terug in een volgend artikel! 
Ik wens je een hele prettige vakantie toe!

Bron: 
De vakantie is een tijd om tot rust te komen. Even geen stress, geen gepieker. Wil je dit na de vakantie voortzetten en vol zelfvertrouwen de herfst begroeten? Meld je dan nu aan voor een van de ‘Snel Weer Sterk op je Werk’ mindfulness trainingen in september in Alkmaar of Beverwijk. Kijk voor het volledige aanbod op http://doesmindful.nl.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Borderline: “een vastgelopen HSP-er ?”

Vaccinatie - het einde van een mythe

Het sprookje van de prinses op de erwt