Hoogsensitieve personen op vakantie

hoogsensitieve personen op vakantie

Hoogsensitieve personen op vakantie kan een uitdaging zijn. Naast de onvermijdelijke overprikkeling, zijn er veel risico’s en onzekerheden aanwezig door het verlaten van de veiligheid van thuis, zoals het niet-weten of je in staat bent rustig te kunnen blijven en het je veilig te kunnen voelen. Toch hebben we allemaal de behoefte om soms te reizen, het meest in het vakantieseizoen.
Het geheim is een zorgvuldige planning.

Het is belangrijk te ervaren dat je controle hebt over je nieuwe omgeving, zodat je niet overweldigd raakt door je overprikkeling. Kort geleden, in de afgelopen zes maanden, maakte ik twee reizen door Europa en ik ben blij te kunnen vertellen dat beide reizen gesmeerd gingen. Dit kwam vooral omdat ik alles van te voren georganiseerd had.

Veel hoogsensitieve personen inclusief ikzelf, hebben de neiging onrust te ervaren wanneer de vertrekdatum dichterbij komt. Als ik me nerveus voel vóór de reis, neem ik óf een aantal anti-onrust kruiden in of Bach Bloesemremedies.
Kruiden die een gespannen systeem kalmeren zijn Valeriaan, Passiebloem, Hop en Kamille. Aangezien iedereen anders reageert op kruiden, kun je een arts of zorgverlener vragen welke dosering voor jou het meest geschikt is. Iedere HSP’er is gevoelig voor de effecten van kruiden formules, begin daarom met een lage dosering en verhoog langzaam de hoeveelheid die je inneemt. Volg de adviezen van je zorgverlener. Experimenteer met verschillende kruiden om te ervaren welke het beste werken voor jou en jouw gesteldheid. Wees voorzichtig als je gaat autorijden als je kalmerende kruiden ingenomen hebt zoals b.v. Valeriaan.
Zelf heb ik de ervaring dat de Bachbloesem remedie “white chestnut” erg effectief is voor het verminderen van ongewenste gedachten voorafgaand aan een reis. Ook “Aspen” doet angst verminderen voor het onbekende. Warme biologische sesamolie is de enige olie die de diepere (7 ) lagen van je huidweefsel intrekt. Dit kalmeert ook een gespannen systeem.
Als je onrustig bent over een komende reis, wrijf dan warme sesam olie op je voorhoofd en je oren – doe dit tenminste 10 minuten voor het vertrek en merk hoe je spanning wegtrekt.

hoogsensitieve personen op vakantie

Als voor jou deze kruiden formules, bloesemremedies en olie niet sterk genoeg zijn om zonder angst te kunnen reizen, kun je een lage dosering innemen van een allopathisch medicijn. Denk aan Xanax of één van de benzodiazepines. (Er bestaan veel verschillende benzodiazepines. Ze hebben allemaal een naam die eindigt op ‘pam’ zoals diazepam, oxazepam of temazepam. Neem altijd eerst contact op met je huisarts-Nieuwetijdskind.com geeft nadrukkelijk geen medisch advies-red.)  Doe het een dag of twee voor je vertrekt.

Allopathische medicijnen kunnen neveneffecten hebben als je deze over een langere tijd inneemt; je kunt er verslaafd aan raken. Daarom is het belangrijk om maar een kleine hoeveelheid te gebruiken van deze anti-onrust allopathische medicijnen.

Voordat ik op een reis naar India ging, hoorde ik over geluidsoverlast, buitensporige vervuiling en ziektes die mensen daar hadden ervaren. Ik was daardoor zeer nerveus voor ik wegvloog. Daarom nam ik de laagste dosering in van een allopathisch medicijn wat mijn onrustige systeem kalmeerde.

 

Voorbereidingen:

Om je veilig te voelen op je nieuwe verblijfplaats, speciaal als het een vreemd land is, gebruik het Internet!  Dit kan de beste vriend zin van hoogsensitieve personen op vakantie. Voor ik – waar ook heen- vertrek, onderzoek ik grondig de hotels of ze geschikt zijn voor mijn onrustige sensitieve systeem. Ik lees altijd zorgvuldig de hotelbeoordelingen. Als veel reizigers geschreven hebben dat de ruimten vies en luidruchtig zijn en b.v. ook over onvriendelijk personeel, kies ik er niet voor om daar te verblijven. Echter, een Hotel dat maar één slechte beoordeling heeft over één nare ervaring, die leg ik niet weg. Ik verbleef laatst in een rustig HSP vriendelijk Hotel in Minnesota dat toch één verschrikkelijke beoordeling had gekregen.

Meditate

Als ik een kamer reserveer, vraag ik altijd om een rustige kamer en in ieder geval op de bovenste verdieping én aan de achterkant (bezien vanaf de verkeersweg). Als het mogelijk is ook aan het einde van de gang.  Deze zomer kreeg ik per ongeluk een kamer toegewezen boven de hotelbar. Toen ik de manager daarover aansprak vertelde deze mij dat er geen andere kamers beschikbaar waren. Na wat onderhandelingen was ik toch verzekerd van een erg rustige kamer. Het is belangrijk erover te praten, dat is beter dan een oncomfortabele nacht in een luidruchtige of vieze kamer te verblijven.

Je kunt hinderende omringende geluiden zelf verminderen in je hotelkamer door een airconditioner (in de zomer) aan te zetten of een ventilator – zeker als je een kleine geluidsapparaat neemt met verschillende geluiden van de natuur, b.v. het stromen van water of een ander ‘zacht’ geluid. Je kunt batterijen met een lange levensduur kopen voor je draagbare geluidsapparaat, dan hoef je maar 1x de batterijen te verwisselen op een reis van ongeveer twee weken. Ik gebruik batterijen vanaf dat ik wat problemen had met een elektrische omzetter.

Een andere zegening van Internet is de mogelijkheid om kaarten van jouw reisdoel uit te kunnen printen, zodat je je wat zekerder voelt op vreemde plekken. Ik voel me altijd overprikkeld als ik probeer plattegronden te ontcijferen in een vreemd land, maar ook hier in de Verenigde Staten. Tegenwoordig print ik wegenkaarten eenvoudigweg uit zodat ik inzicht heb hoe ik kan navigeren door een vreemde stad vanuit mijn Hotel naar andere plekken. Als ik het nodig heb, geef ik mijzelf het comfort van een taxi als ik voor het eerst aankom op een nieuwe plek. Dit doe ik liever dan uit te zoeken hoe ik met het plaatselijke openbaar vervoer kan reizen. Maar ook al heb ik geen taxi nodig, de wetenschap dat die mogelijkheid er is geeft me rust in mijn hoofd.

Highly-Sensitive-Person_HSP

Een andere uitvinding van de moderne technologie, die vele mensen heeft geholpen, is het gebruik van een GPS navigatie systeem als je door een vreemde stad rijdt. Zorg er wel voor dat je GPS up-to-date is. Onlangs verloor ik veel tijd tijdens mijn reis van Milaan (Italië) naar Zwitserland, waarbij ik meer dan eens in een ondergrondse garage terecht kwam omdat de GPS verouderde kaarten had.

Na de aankomst in een vreemd land is het misschien beter de eerste paar nachten in een kleinere stad te verblijven, dat is minder overprikkelend. Je kunt jezelf op z’n minst trakteren op een heel mooi hotel voor de eerste paar nachten voordat je toe bent aan een grote stad.

Je zenuwstelsel zal waarschijnlijk al overprikkeld zijn als je aankomt. Als je problemen hebt om in slaap te vallen, vooral in de eerste nacht, nogmaals, neem een kruiden ontspanningsmiddel of een allopathisch medicijn. Toen ik een aantal jaar geleden aankwam in India, was mijn zenuwstelsel schrikachtig door de overprikkeling van de lange reis. Ik nam een kleine dosering van een mild allopathisch slaapmiddel rond bedtijd.

Het volgende wat ik geleerd heb is dit: Het zonlicht kan fel schijnen b.v. over de Arabische Zee en ook je kamer binnenvallen. Sinds ik een homeopathische remedie inneem na een vliegreis om de jetlag te minimaliseren, ontwaak ik de eerste morgen bruisend van energie en vreugde om enthousiast mijn nieuwe omgeving te gaan verkennen. Als je je wat vertrouwder voelt na een paar dagen zul je waarschijnlijk beter slapen zonder de hulp van slaapmiddelen.

 

Tips voor de vliegreis:

Het kan voor hoogsensitieve personen op vakantie een uitdaging zijn om per vliegtuig te reizen vanwege de overprikkeling en nabijheid van veel mensen. Het is van groot belang assertief te zijn in plaats van af te zien en te lijden gedurende de lange vlucht. Vraag bijvoorbeeld aan de steward of stewardess of je met iemand van plek mag wisselen zodra je opmerkt dat je b.v. terecht bent gekomen naast iemand met een sterke parfumgeur om zich heen. (als deze je tenminste ziek maakt) Dit kun je ook doen als je terecht komt naast een krijsend kind.

highly-sensitive-person

Je kunt uitleggen aan de stewards dat je een allergie hebt voor chemische stoffen of geluidsgevoelig bent en daarom behoefte hebt aan een andere zitplaats. Als iemand tegen de rugleuning van je stoel aanschopt, mag je zo snel als je kunt, vragen om hiermee te stoppen.

Zorg ervoor dat je een warme jas meeneemt. In sommige vliegtuigen, bussen en treinen is het koud. Tijdens een 5 uur durende busreis afgelopen zomer, was ik extreem koud vanwege de koude luchtblazer van de airconditioning en ik alleen een dun T-shirt aanhad. (mijn koffer was in de ruimte onderin de bus) Ik vroeg aan de buschauffeur om ajb de ventilator te draaien. Het hielp een beetje – maar ik bleef koud.

Als je vliegt door meer dan 3 tijdzones, krijg je waarschijnlijk een jetlag. Het homeopathisch middel “Jet zone”  preventief innemen, werkt goed bij mij. Je kunt het ook proberen met melatonine in de eerste paar nachten. Melatonine is een hormoon dat onze hersenen tot rust (release) brengt als we willen slapen. Tijdens een lange vlucht is het het beste om te proberen wakker te blijven. Als je overdag  aankomt kun je aan het begin van de avond of aan het eind van de ochtend even wat dutten, mediteren of rusten met gesloten ogen op je bestemmingsplek. Het is belangrijk om wakker te blijven en de volgende morgen niet te lang uit te slapen. Neem altijd een oogmasker, oordoppen en als je dit zo voelt, een koptelefoon met oorbeschermers zoals bouwvakkers gebruiken, om zowel het licht als het geluid te kunnen dempen tijdens je vlucht. Je kunt ook een geluiddempende koptelefoon gebruiken om de geluiden van de vliegtuigmotoren uit te schakelen. Om te kalmeren luister ik vaak naar muziek van Mozart op mijn IPOD of ik zoek een zender met ontspannen muziek die de luchtvaartmaatschappij aanbiedt. Je kunt tijdens de vliegreis ook bloesem essences, kruiden remedies of een lage dosering van allopathische medicijnen innemen. Zorg er wél voor dat je veel water drinkt. Nogmaals neem veel tijd om te ontspannen gedurende de eerste dagen op je nieuwe locatie.

 

Als je de taal niet spreekt…

Als je een Engelstalig bent in een niet Engels sprekend land kan ik het aanbevelen een aantal overlevingszinnen in de lokale taal te leren. In landen als Denemarken en Nederland spreken velen Engels. Veel mensen waarderen het als ze bezoekers in hun eigen taal ‘alsjeblieft’ en ‘dank u wel’ horen. Laatst toen ik in Italië was spraken de meeste mensen waar ik was enkel Italiaans. Ik spreek wat Spaans, Frans en Hebreeuws – maar deze talen hielpen mij daar niet veel. Ik leerde een aantal basiswoorden in het Italiaans en sprak het ook uit. Daardoor was ik in staat door het land te reizen met een zekerder gevoel.


Tenslotte nog wat tips:
Reizen kan je spijsverteringsstelsel verstoren en resulteren in een maagaandoening, een verstopping of diarree. Neem het zekere voor het onzekere en neem natuurlijke of allopathische middelen in die een gezonde spijsvertering bevorderen of verlichten.

Preventief kun je het proberen met pro-biotische middelen. Deze verbeteren de micro-balans van het spijsverteringsstelsel. Doe dit een aantal weken voor je reis. Het is niet alleen belangrijk voor je zelf zorg te dragen als je reist, maar voel je niet schuldig als je speciale middelen als je die nodig hebt moet innemen. Als je ergens gaat logeren, laat de gastheer/vrouw weten, voordat je van huis weggaat, wat jouw behoeften zijn. Het is beter een ander slaaparrangement te regelen dan te verblijven in een onhoudbare situatie. Organiseer alles vooruit: zowel jij als je niet HSP relaties en vrienden zullen blij zijn dat je dit zo deed.

Als je deze eenvoudige tips opvolgt, zul je een onvergetelijke en rustige reis hebben.
Goede Reis!

Lijstje met HSP benodigdheden:
Voor het zenuwstelsel: Kruiden ontspanningsmiddelen, Bloesemremedies, kalmerende kruidenthee, zo nodig allopathische medicijnen – voor het omgaan met angsten, overprikkeling en slaapproblemen.
Om overprikkeling te verminderen: Oogmaskers, geluid/ruis apparaten met batterijen, oordoppen, IPOD of MP3 speler met rustgevende muziek, oor beschermende koptelefoon of een geluiddempende koptelefoon en een neusmasker (in geval van vervuiling).
Voor gezondheid en veiligheid: een kleine zaklamp, een kopie van je rijbewijs, paspoort of ID kaart ;-)) Washandjes en schoonmaakdoekjes, kleine plasticzakjes, antibiotica zalf of jodium en pleisters, natuurlijke óf allopathische medicijnen voor een gezonde spijsvertering en/of verlichting daarvan, warme kleren en altijd ‘laagjes’ kleren aan op je reis.
Als je zelf al medicijnen gebruikt, neem wat extra mee in je handtas.

©Tedd Zeff.

Reacties

  1. Halo,
    Voor leden voor masyarakat bahwa Nyonya Charity White, pemberi pinjaman swasta memiliki kesempatan finansial voor semua orang yang membutuhkan bantuan keuangan, membayar tagihan, voor berinvestasi dalam bisnis baru voorau voor meningkatkan bisnis Anda. Kami lid is lid van de wereld 2% kepada perusahaan dan perorangan. Ini tidak memerlukan banyak dokumen, juga syarat dan ketentuan yang jelas dan peka. Hubungi kami via e-mail: (charitywhitefinancialfirm@gmail.com) Kami akan memberikan layanan terbaik kami.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Borderline: “een vastgelopen HSP-er ?”

Vaccinatie - het einde van een mythe

'Als je druk wordt van broccoli, dan eet je dat toch niet?'